A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

A műemlék Nagytemplom

2019-04-23 /

"Uram, te voltál nékünk hajlékunk nemzedékről nemzedékre! ... Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk. Térj vissza Uram! meddig késel?" (90. zsoltár 1., 12-13.)
E helyen tervezzük bemutatni Gyülekezetünk ősi, mintegy 600 éves templomát, képekben ill. szövegesen.
Folyamatos fejlesztés alatt! Kérlek, látogass ide később is!


---------------------------------------------------------------------------


Harangjaink


Templomunk tornyában egykor három, ma csak két harang lakik. A nagyobbik 600 kg súlyú, Gombos Lajos őrbottyáni harangöntő mester műhelyében készült 1974-ben.


A kisebbik harang 200 kg-os, a Harangművek Rt. készítette Budapesten, 1923-ban. (Az adatokat Várady József lelkész rögzítette 1989-ben.) 


A Szerk.

Galéria


Régi szentpéteri képeslapok
Néhány szép régi szentpéteri képeslap városunkról. (Az itt közreadott képek a Sárospataki Református Tudományos Gyűjteményből ill. az internetről származnak.)
28 kép

Galacanu Efstatia fotói
Néhány évvel ezelőtt a Kulturális Örökségvédelmi hivatal fotóművésze, Galacanu Efstatia fényképfelvételeket készített templomunkról, melyet itt szíves engedélyével adhatunk közre.
8 kép

A Nagytemplom életveszélyessé vált tetőszerkezete javítás előtt - 2007 júliusi állapot
Muka István faanyagvédelmi szakértő bejárásán készült képek a Nagytemplom padlásán. Jól láthatóak a károsodások, korhadások ill. alighanem egy háborús belövésből (!) származó roncsolódás.
8 kép

A Nagytemplom kijavított tetőrészének fotói 2008 októberi állapot
A 2008. őszén, közadakozásból ill. Sajószentpéter Önkormányzatának anyagi segítségével, Kuzma Endre ács vállalkozó kivitelezésében elkészült tetőfelújítás képei.
10 kép

A Nagytemplom a pataki Kollégium Fotótárának képein

Természetesen a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteménye legtöbb képet a műemlék Nagytemplomról őriz. A bő negyven évvel ezelőtti felvételeken jól látszanak a templom környezetének a maitól erősen eltérő viszonyai: az omló vakolatú, vizes falú templom, a magas (azóta az eredeti szintjéig elhordott) feltöltés a falak körül, a ma már nem létező vaskerítés, az akácfák - egyáltalán a buja növényzet - a templomudvaron, a már 40 éve is rossznak, hiányosnak tűnő, de csak 1992-ben kicserélt palatető, az akkor még létező toronyóra, a templomtól nyugatra, a téren a Zelena János párttitkár által személyesen tervezett "szovjet hősi emlékmű", ami szerencsére azóta szintén eltűnt, a diktatúrával és a Vörös Hadsereggel együtt...

57 kép

Harangjaink
Néhány kép a tornyunkban lakó 2 harangról.
8 kép

Restaurált szószékalkatrészek
Ifj. Bíró László, a KÖH farestaurátor szakértője kis felületeken letisztította barokk kori szószékünk alkatrészeiről a későbbi korok bebarnult lakkrétegét, így előtűntek annak ragyogó, élénk, eredeti színei: vakító piros, kék, fehér... Talán megéljük még, hogy egyszer szószékünk eredeti pompájában díszíti majd templomunkat!
7 kép

Templomunk a levegőből a Civertan felvételein
A közelmúltban remek felvételekkel gazdagodott  honlapunk. A Civertan Bt. (www.civertan.hu) jóvoltából egy szokatlan irányból - felülről - is körbejárhatjuk a sajószentpéteri nagytemplomot. A felvételek elkészítéséért és közreadásának nagylelkű lehetővé tételéért László János barátunkat illeti a köszönet.
5 kép

Templomképek 1976-ból
Hátoldali feliratuk szerint 1976. februárjában készültek ezek az archiv templomfotók. Maga az épület szinte nem változott - annál inkább a környezete! Figyeljük meg a templom odvarán, a falak közvetlen közelében lévő fákat, melyektől szinte alig lehet fényképezni. Jellegzetesek továbbá a Kálvin (ebben az időben még Béke) tér azóta eltűnt "berendezései": a szovjet emlékmű, a templom tégla-kovácsoltvas kerítése, az épületet elcsúfító, fedeles buszmegálló, stb. A fényképek Dr. Horváth Barnabás esperes úr hagyatékából származnak - alighanem a készítőjük, vagy legalábbis készíttetőjük is ő lehetett. Közzétételük lehetőségét feleségének és fiának szeretnénk e helyütt is megköszönni.
10 kép

A TKM-füzethez készült fotók 1988-ból
A Tájak Korok Múzeumok sorozatban 1988-ban éhai lelkészünk, Horváth Barna készítette el a Sajószentpéter műemlékeiről szóló füzetet. Ehhez a család barátja, Béres Ferenc operaénekes felesége, Béres Ferencné készített színes fényképeket. Ezek egy része - a borítókon lévők kivételével fekete-fehérben - meg is jelent a füzetben, míg mások eddig közöletlenek voltak. A képeket esperes úr hagyatékából fia, Perjéssy-Horváth Barnabás bocsátotta rendelkezésünkre, akinek e helyen is köszönetet mondunk szíves segítségéért.
47 kép