A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

Amerikából jöttünk

2011-04-22 10:33:21 / Paszternák István

E címmel jelent meg Dr. Horváth Barnabás, néhai Borsod-gömöri református esperes és Sajószentpéter-nagytemplomi lelkész amerikai útinaplóiból és egyéb más érdekes írásaiból összeállított dokumentum kötet.

 

Az alig pár napos kiadvány címe: Horváth Barna: Amerikából jöttünk. Adalékok a United Presbyterian Church (USA) és a Tiszáninneni Református Egyházkerület kapcsolatainak krónikájához.

„Ha onnan nézem a dolgot, hogy melyik szentpéteri papnak adatott meg a lehetőség két ízben is, hogy bejárja Amerikát, még ha csak egy-két államot is, hogy hírvivő legyen a mindenféle szorultságban élő egyházának követeként, akkor felvidul a szív, és megtelik a különös elhivatottság örömével. Mert tudomásom szerint a 450 éves egyháztörténetünkben nem volt példa arra, hogy idáig terjedjen egyházi kapcsolataink építésének munkálata” – vallja Horváth Barna sajószentpéter-nagytemplomi lelkipásztor az Amerikai Egyesült Államokban lejegyzett naplójában, ami most több más írásával, illetve útitársainak visszaemlékezéseivel és dokumentumokkal kiegészítve mutatja be a United Presbyterian Church (USA) és a Tiszáninneni Református Egyházkerület közötti kapcsolatok kezdeteit.

 

 


Egy kép a kötetből: Horváth Bartna (balra) papi öltözetben Mark Barnes társaságában a Crescent Hill-i templom udvarán (112. old)


Sajószentpéter polgárai és református gyülekezetei számára különösen érdekesek lehetnek a könyvben dokumentált utazások, hiszen a lelkipásztor őket is képviselte az Egyesült Államokban, nemcsak amerikai médiumokban beszélt pátriájáról és egyházáról, hanem sok személyes találkozáson és fórumon is. Továbbá arról se feledkezzen meg az utókor, hogy a helység műemlék Nagytemploma részben amerikai anyagi támogatással újult meg 1987-ben a szerző szervezésében, a United Presbyterian Church jóvoltából.

A kapcsolatépítés első éveiben, 1985–87-ben magyar részről utazóként a programban részt vett Kürti László püspök, Mészáros István egyházkerületi főjegyző és felesége, valamint Benke György, Kádár Zsolt, ifj. Kocsis Attila, Szabó Sándor és Horváth Barna lelkipásztorok.

Amerikai oldalról fontos szerepet töltött be Anderson M. Sale executive presbyter mint főszervező. A kötet lapjain vendéglátók sokaságáról olvashatunk szinte irodalmi műbe illő részleteket, álljon itt néhányuk neve (dőlten szedve a Miskolcon és Sajószentpéteren megfordultak).

Don Garton, Larry E. Wheeler, Rudolph W. Beard, Bob Balwanz, Jack E. Weller, Rick McClain, Vicki L. Harden, Mark J. Barnes, Clifford John Hayes, Wilkie O’Brien lelkészek, John M. Mulder, Johanna W. H. Bos, Nancy Jean Ramsay, Harold P. Nebelsick, Louis B. Weeks, Virgil Cruz, David Charles Hester, Kathryn L. Johnson, Burton Z. Cooper, Hal Warheim louisville-i teológiai professzorok, Milton Joe Coalter könyvtárigazgató, Calvin Hunemann egyetemi tanár, James A. Endicott ügyvéd, Harvey Young bankár, Clay Dawson zenetanár, Jim Layman egyházi programszervező, Lloyd Randall Evans nevelőtanár, Lynn Anderson és David Jobe újságíró, Virginia Lee rádiós műsorvezető, Jack Clark vállalkozó, Anita Washburn doktornő, Stanley Bohon fogorvos, O. B. Clark farmer, Sarah Penick, Bill Crow, Charles Hoffmann, Robert Edmund Gallup, Ann Collins, Dorothy L. Williams, Roger Lewis, O. B. Clark, Bert és Alberta Sparks, Kenneth Locke, Kaz Wolkensperg és sokan mások.Egy kép a kötetből: A world communion sunday résztvevői (113 oldali kép. Fotó: Horváth Barna)

A könyvben említett helyszínek: Missouriban: Saint Louis, Bonhomme, Troy, Auxvasse, Paris, Columbia, Kansas City, Praire Village, Sedalia, Mexikó, Farber, Mount Olivet, Jefferson City, Salem, Trenton, Fulton, Versailles, High Point, Ozark-tó, Kirksville, California, Westfalia, Hermann, Stone Hill. Kentuckyban: Louisville, Asbury, Wilmore, Pleasant Hill, Crescent Hill. New Yorkban: a JFK repülőtér.

A kötetet számos illusztráció és dokumentum teszi hitelessé és érdekessé.

(Amerikából jöttünk, Horváth Barna életműsorozata 1. AmfipressZ Kiadó, Budapest, 2011. ISBN: 978-963-8230-12-6. 208 oldal.) Az induló könyvsorozatról szóló írást a Tiszáninneni Református Egyházkerület honlapján illetve az Európa Rádió honlapján is olvashatjuk.


További információ a kötettel, forgalmazásával, ill. az életmű-sorozattal kapcsolatban a fenti írás összeállítójától, a sorozat szerkesztőjétől kapható az alábbi elérhetőségen:


Perjéssy-Horváth Barnabás, kollegiumblues@freemail.hu.

 

A kötet utánvéttel megrendelhető vagy személyesen átvehető a Szerkesztőtől. Ugyanő megbízásából néhány db kötet a sajószentpéteri parókián is megvásárolható 2500 Ft-os áron.

A kötet megjelenéséhez a Nagytemplomi Gyülekezet nevében szívből gratulálunk minden, ezért munkálkodó résztvevőnek, különösen a kötet összeállítójának!